KSA West-Wiki

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wiki

KSA West logo.png
Welkom op de Wiki van KSA West (voorheen VKSJ West). Hier bundelen we online de beschikbare kennis over de geschiedenis van VKSJ West / KSA West. De Wiki vertelt je het verhaal over hoe en waarom VKSJ West startte, over de werking in de beginjaren / gouden jaren / crisisjaren, kortom over 90 jaar wel en wee. Je raakt wegwijs in de vele sporen van medewerkers, activiteiten, groepen, kamphuizen, secretariaten, jaarthema's...
Logo-provincie-west-vlaanderen.jpg

Klik op een trefwoord hieronder om de betreffende informatie te vinden. Vaak kun je ook op een woord in een tekst klikken om verdere informatie over een term, een persoon te lezen. Om terug te keren kun je klikken op de pijl bovenaan, of op "Hoofdpagina" in de linkerbalk.

Deze Wiki is een realisatie van een ploeg oud-VKSJ-en-KSA-medewerkers: Lieve Boone, Myriam Flamey, Ann Blontrock, Ann Brasseur, Eric Colenbier, Herman Leber en de huidige verantwoordelijken van KSA West.

De KSA West-Wiki kwam tot stand met de hulp van erfgoed zuidwest, Heemkunde Vlaanderen, het KADOC en met steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Van VKSJ West naar KSA West

VKSJ (Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd) was een Vlaamse jeugdbeweging. In de eerste helft van 1930 werd in alle bisdommen in de secundaire meisjesscholen een VKSJ-werking opgestart. In 1942 volgde de oprichting van de Roodkapjes voor meisjes uit de basisschool. VKSJ fusioneerde op nationaal niveau in 1978 met KSA tot één beweging: KSJ-KSA-VKSJ. In West-Vlaanderen bleven de twee bewegingen echter autonoom bestaan: vKSJ-West en KSA Noordzeegouw. Om de werking ook voor gemengde groepen aantrekkelijk te houden, speelde VKSJ West in de jaren '80-'90 wat met de naam: (v)KSJ of vKSJ. De plaatselijke groepen konden zowel VKSJ als vKSJ als KSJ heten. Sinds 1 september 2015 heet KSJ-KSA-VKSJ officieel KSA en dragen alle plaatselijke groepen deze naam. Dit betekende het officiële einde van 85 jaar jeugdwerking onder de naam VKSJ / (v)KSJ / vKSJ / KSJ in West-Vlaanderen. KSA West en KSA Noordzeegouw werken nog steeds autonoom.

Trefwoorden

Contact

Deze Wiki is nog volop in opbouw en zal nooit "af" zijn. Heb je opmerkingen, lees je onjuiste feiten of wil je gewoon reageren, meld het a.u.b. via KSA West, Dwarsweg 1, 8560 Gullegem - ksawest@ksa.be - 056 40 48 10

Ook als je nog archiefmateriaal (zowel documenten als foto's, filmpjes, tijdschriften, uniformstukken, vlaggen ...) hebt of weet liggen, dan horen we je graag. Het is voor ons belangrijk te weten waar zich materiaal bevindt. Indien gewenst mag je het ook bij ons in bewaring geven of schenken.

We hebben onze uiterste best gedaan om de herkomst van alle foto's en beelden die we gebruikt hebben te achterhalen. Wie desondanks meent nog rechten te kunnen doen gelden, kan zich alsnog tot ons wenden.

Leeswijzer