Kaders

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In de voorbije 85 jaar zijn meer dan duizend personen actief betrokken in de provinciale werking van VKSJ / KSA-West. Vanaf de start worden vrouwen "vrijgesteld", maar dat komt er op neer dat ze zich onbetaald volledig mogen inzetten voor VKSJ, vanuit hun congregatie of school, al dan niet naast andere taken. Zij worden voorzitster en schrijfster genoemd, of diocesaan leidster. Pas vanaf de jaren '50 is sprake van vrijgestelden, die betaald worden voor hun werk in VKSJ. Bij de Roodkapjeswerking blijft men noodgedwongen iets langer (tot de jaren '60) onbetaald een engagement opnemen, zelfs al is hun verantwoordelijkheid (als "diocesane Blijgemoed") even groot. Een diocesane leidster wordt later trekster van een leeftijdsploeg genoemd. Vandaag noemt men een vrijgestelde gewoon een beroepskracht.

Feit is dat er in VKSJ-West nooit onderscheid werd en wordt gemaakt en dat verantwoordelijken evenwaardig en in team werken, samen met de diocesane/provinciale proost, en samen met de leden van de diocesane raad/dioceesploeg/WEB (provinciaal beleidsorgaan).

Uit hoeveel personen de secretariaatsploeg bestaat, hangt af van de beschikbare middelen en statuten. Zo komen in de jaren '80 de eerste mannen binnen op het secretariaat, in het statuut van 'gewetensbezwaarde'. vKSJ-West maakt in die periode ook dankbaar gebruik van de zogenaamde 'nepstatuten' voor financiering van haar vrijgestelden. Daarnaast is vaak plaats voor stagiairs en tewerkgestelde werklozen. Na verloop van tijd bouwt de overheid de tijdelijke statuten af, wordt de legerdienst en dus ook burgerdienst afgeschaft... en is vKSJ-West terug aangewezen op eigen middelen en dus een kleinere bezetting.

Eigenlijk is werken voor VKSJ/KSA (betaald of onbetaald) een passie. Dat verklaart waarom het voor deze meer dan duizend personen een unieke, onvergetelijke ervaring in hun leven betekent, waar ze met heel warme herinneringen aan terugdenken.

We publiceren - binnenkort - lijsten van o.a. vrijgestelden/beroepskrachten/verantwoordelijken en provinciale proosten.referenties