Marienhove

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Historiek

Kasteel Wakken, foto erfgoed
Marienhove Wakken (Medium).jpg
De vroegste vermelding, als woning van Jan van Oudenaerde, gaat terug tot circa 1280. Op het einde van de 15e eeuw komt het in handen van bastaardzoon Antoon van de Bourgondische hertog Filips de Goede, die door zijn huwelijk "heer van Wakken" wordt. Vermoedelijk circa 1840 krijgt het kasteel zijn huidig uitzicht. In 1862 verkoopt de nazaat het kasteel en aanpalende eigendommen aan baron Joseph Bruno Kervyn de Lettenhove, die er woont van 1890 tot aan zijn dood in 1934. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter.

In 1937 wordt de familie Dewever de volgende (en huidige) eigenaar. Deze stelt het kasteel van 1939 tot 1946 (of 1947?) ter beschikking van het V.J.V.K.A. (Vrouwelijk Jeugdverbond voor Katholieke Actie) van het bisdom Brugge, voor studiedagen en kampen. Na de oorlog stelt de familie het kasteel ter beschikking als opvangtehuis voor kinderen waarvan de ouders slachtoffer waren van de repressie.

In 1964 volgt een restauratie en wordt het kasteel ingericht als woning en advocatenkantoor. Het is een beschermd monument.

Locatie

Kasteel Wakken, Kasteeldreef 9, Wakken

Bronnen