Mariëndale kamphuis

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Mariëndale, Roeselare 1956-1970

Mariëndale, toegangspoort

Op 1 juli 1956 opent het VJVKA (Vrouwelijk Jeugdverbond voor Katholieke Actie, koepel van de Katholieke Actie) een nieuw "jeugdtehuis" in Roeselare. De eerste plannen dateren van 1947. De grond van de hoevesite in de Ieperstraat 245 wordt verkregen dankzij de Bank van Roeselare, en het "Mariahuis" wordt gebouwd met giften en omhalingen in Bisdom Brugge. [1]

Alle vrouwelijke Katholieke Actie-jeugdbewegingen kunnen hier terecht, zowel voor hun secretariaten als voor hun kampen en vorming. Maar het wordt toch vooral een VKSJ-huis en een VKSJ-droom die hier gestalte krijgt. De West-Vlaamse VKSJ-afdelingen helpen Mariëndale inrichten: elke plaatselijke VKSJ-groep kan een kamertje helpen aankleden met gordijnen, beddengoed, schilderwerken - en de Roodkapjesgroepen zorgden voor de tapijtjes, die plechtig overhandigd worden op de Gouwdag in Kroonhove (juni 1955). [2] De buitengevels worden geschilderd door Bouworde. Er volgen nog vele werkkampen, o.a. van de Bouworde, om het verder op te knappen of te onderhouden.


hoofdgebouw en aanpalend zijgebouw
hoofdgebouw en losstaande turnzaal

Mariëndale bestaat uit een hoofdgebouw (met twee vergaderzalen, een kleine eetplaats, keuken, drie slaapkamers met meerdere bedden en een stemmige kapel [3]), een aanpalend zijgebouw links (met refter voor 100 personen, enkele secretariaten en boven 27 à 30 slaapkamertjes met 1 bed) en een losstaande turnzaal.

Er zijn dus zo'n 40 bedden, wat vaak te weinig is voor de VKSJ-activiteiten die er doorgaan. In dat geval gaan de deelnemers ook in de nabijgelegen school "Klein Seminarie" slapen.

Mariëndale ligt midden een gordel van groen. Het terrein beslaat 4 ha en is gedeeltelijk verwerkt tot een speelplein, waar tijdens de vakantiemaanden dagelijks 1.500 kinderen van genieten.[4]

De inwijding van Mariëndale vindt plaats in 1956 door vicaris-generaal Vital Van Gheluwe in aanwezigheid van bisschop De Smedt. Het gebeuren wordt door heel de stad opgemerkt door de optocht met vlaggen, de groepsmis op de weide, de aansluitende 'dag van het Vlaamse lied', en niet in het minst door hun kleurrijke aanwezigheid van geüniformeerde meisjesgroepen van VKBMJ (Burger- en Middenstandsjeugd), VKAJ (Arbeiders Jeugd), BJB (Boerinnen Jeugd), VKSJ (Studerende Jeugd), Roodkapjes en Kroonwacht (voorloper West-Vlaamse Chiromeisjes). Ze zijn allen toeschouwers van de historische stoet die deze dag door de stad trekt.

Men noemt nog steeds Rosa Wostyn als "de ziel van Mariëndale". Zij woont er en is verantwoordelijk voor het algemeen onderhoud. Samen met Lieve Logghe uit Leke is ze ook verantwoordelijk voor de keuken. De kenmerkende gastvrijheid is te danken aan deze personen.

Activiteiten die plaats vinden in Mariëndale (voor VKSJ en Roodkapjes): leidstersweekends, ontspanningsweekends, officiële leidstersaanstellingen, gewestvergaderingen, dienstendagen, retraites, proostenbijeenkomsten, en zelfs het Zestiende Europese congres van de Internationale Katholieke Studerende Jeugd (IKSJ) [5] ...

Ondanks een optimale bezetting groeien de materiële en financiële zorgen. De diocesane leiding van alle katholieke jeugdbewegingen (VKSJ, KSA, Chiro, KAJ, VKAJ, KJM, VVKM) slaan de handen in mekaar en organiseren een Tweedaagse van Mariëndale op 3 en 4 juni 1967. Op zaterdagavond gaat een groots avondfeest door (in Centrum Licht en Ruimte) en op zondag een familiefeest in Mariëndale zelf. Het mag niet baten op de lange duur: Mariëndale sluit als kamp- en vormingshuis op 1 oktober 1970. De secretariaten verhuizen al vroeger (1965-1966) naar Centrum Licht en Ruimte.

Geïnteresseerd in de historiek van dit gebouw?

Voetnoten

  1. Mariëndale wordt gebouwd op de grond van hoeve van Hagedoren. Architect Degheyter uit Lichtervelde ontwerpt het gebouw.
  2. Inrichting Mariëndale: we lezen in een verslag: "We staan verbluft over de kunstzin die gespreid werd bij het versieren. Diksmuide zorgde in hun kamertje voor een mooi gordijn, Knokke schilderde de meest kunstige versieringen op de muren en het werd een pareltje. Poperinge, Roeselare, Brugge, Veurne, Gistel, Waregem, Kortrijk enz. zorgden voor één of meerdere kamertjes en de leidsters of leden kwamen er een deel hunner vrije uren doorbrengen met het afwrijven van de muren, enduiren, tekenen, naaien en schilderen. Bovendien zorgden de Roodkapjes-afdelingen voor prachtige tapijten. We zagen bv. het tapijtje van de Roodkapjes der Grauwe Zusters, dat zowel van kleur als van tekening prachtig is!"
  3. De kapel van Mariëndale is versierd met muurschilderijen van Pol De Bruyn en een kruisweg, reproducties van Servaes. Er staat een Lieve-Vrouwebeeld van VKSJ en de twee lusters zijn versierd met de schildjes van alle jeugdbewegingen.
  4. Speelplein Mariëndale: alle kinderen (vanaf 3 jaar) zijn welkom voor een volledige dag. Ze kunnen zich laten inschrijven bij de onderpastoors van hun parochie, of op hun school, op in Mariëndale zelf. Belangrijke voorwaarde: ze moeten eerst een doktersonderzoek ondergaan, om te voorkomen dat ze zich met een besmettelijke ziekte mengen onder de gezonde kinderen ... 's Middags kunnen ze een volledige maaltijd krijgen, 's morgens melk en in de namiddag een vieruurtje. Ouders die te ver wonen, kunnen beroep doen op de speciale autobusdienst. Vanaf 1958 kunnen kinderen zelfs meerdere dagen logeren, als hun ouders meerdere dagen op reis zijn.
  5. Het Zestiende Europese Congres van IKSJ in Mariëndale, was het eerste dat doorging in Vlaanderen. Er waren deelnemers uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje. De organisatie was mede in VKSJ-handen van proost Devliegher en nationaal leidster Mariette Fillet.