Kroonhove

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Historiek

Kasteel Schoonhove, foto erfgoed
Kasteel Kroonhove recent.PNG
Het kasteel wordt in 1854 gebouwd in opdracht van de familie Rotsart de Hertaing die anno 2017 nog steeds eigenaar is. Het is nog onduidelijk of het toen Schoonhove of Kroonhove heet.

Het wordt in 1872 en 1883 uitgebreid met hoektorens en een terras.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten die er veel schade aanrichten.

Na 1945 verlaat de familie Rotsart de Hertaing het kasteel en verhuurt het vanaf 1946 tot 1964 aan het J.V.K.A. (Jeugdverbond voor Katholieke Actie) van het bisdom Brugge, dat het bestemt als vakantieverblijf voor jeugdbewegingen. Spilfiguur is Yvonne Van Maele van VKSJ.

Vanaf de jaren 1980 wordt het intussen vrij vervallen kasteel gerestaureerd door de eigenaar en het wordt opnieuw bewoond. Het heet nu Kasteel Schoonhove en is een beschermd monument en beschermd cultuurhistorisch landschap. Het wordt bewoond door de familie Lebbe.

Het domein is 30 ha groot met een ijskelder, een oranjerie, een vijver, een grot en een hovenierswoning. Een deel van het interieur dateert uit de 18e en de 19e eeuw. Het centraal salon is volledig in Lodewijk XVI-stijl gedecoreerd en de eetkamer valt op door de stucwerkdecoratie met empiremotieven zoals sfinxen en lotuspalmetten.

Locatie

Kasteel Schoonhove, Boudewijnlaan 85, Oostkamp

Bronnen