Mariëndale kamphuis
Op 1 juli 1956 opent het VJVKA (Vrouwelijk Jeugdverbond voor Katholieke Actie, koepel van de Katholieke Actie) een nieuw "jeugdtehuis" in Roeselare. De eerste plannen dateren van 1947. De grond van de hoevesite in de Ieperstraat 245 wordt verkregen dankzij de Bank van Roeselare, en het "Mariahuis" wordt gebouwd met giften en omhalingen in Bisdom Brugge. [1]
Alle vrouwelijke Katholieke Actie-jeugdbewegingen kunnen hier terecht, zowel voor hun secretariaat als voor hun kampen en vorming. Maar het wordt toch vooral een VKSJ-huis en een VKSJ-droom die hier gestalte krijgt. De West-Vlaamse VKSJ-afdelingen helpen Mariëndale inrichten: elke plaatselijke VKSJ-groep kan een kamertje helpen aankleden met gordijnen, beddengoed, schilderwerken - en de Roodkapjesgroepen zorgden voor de tapijtjes, die plechtig overhandigd worden op de Gouwdag in Kroonhove (juni 1955). [2] De buitengevels worden geschilderd door Bouworde. Er volgen nog vele werkkampen, o.a. van de Bouworde, om het verder op te knappen of te onderhouden.
hoofdgebouw en aanpalend zijgebouw
hoofdgebouw en losstaande turnzaal Mariëndale bestaat uit een hoofdgebouw (met twee vergaderzalen, een kleine eetplaats, keuken, drie slaapkamers met meerdere bedden en een stemmige kapel [3]), een aanpalend zijgebouw links (met refter voor 100 personen, enkele secretariaten en boven 27 à 30 slaapkamertjes met 1 bed) en een losstaande turnzaal.
Er zijn dus zo'n 40 bedden, wat vaak te weinig is voor de VKSJ-activiteiten die er doorgaan. In dat geval gaan de deelnemers ook in de nabijgelegen school "Klein Seminarie" slapen.
Mariëndale ligt midden een gordel van groen. Het terrein beslaat 4 ha en is gedeeltelijk verwerkt tot een speelplein, waar tijdens de vakantiemaanden dagelijks 1.500 kinderen van genieten.[4]
De inwijding van Mariëndale vindt plaats in 1956 door vicaris-generaal Vital Van Gheluwe in aanwezigheid van bisschop De Smedt. Het gebeuren wordt door heel de stad opgemerkt door de optocht met vlaggen, de groepsmis op de weide, de aansluitende 'dag van het Vlaamse lied', en niet in het minst door hun kleurrijke aanwezigheid van geüniformeerde meisjesgroepen van VKBMJ (Burger- en Middenstandsjeugd), VKAJ (Arbeiders Jeugd), BJB (Boerinnen Jeugd), VKSJ (Studerende Jeugd), Roodkapjes en Kroonwacht (voorloper West-Vlaamse Chiromeisjes). Ze zijn allen toeschouwers van de historische stoet die deze dag door de stad trekt.
Men noemt nog steeds Rosa Wostyn als "de ziel van Mariëndale". Zij woont er en is verantwoordelijk voor het algemeen onderhoud. Samen met Lieve Logghe uit Leke is ze ook verantwoordelijk voor de keuken. De kenmerkende gastvrijheid is te danken aan deze personen.
Activiteiten die plaats vinden in Mariëndale (voor VKSJ en Roodkapjes): leidstersweekends, ontspanningsweekends, officiële leidstersaanstellingen, gewestvergaderingen, dienstendagen, retraites, proostenbijeenkomsten, en zelfs het Zestiende Europese congres van de Internationale Katholieke Studerende Jeugd (IKSJ) [5] ...
Ondanks een optimale bezetting groeien de materiële en financiële zorgen. De diocesane leiding van alle katholieke jeugdbewegingen (VKSJ, KSA, Chiro, KAJ, VKAJ, KJM, VVKM) slaan de handen in mekaar en organiseren een Tweedaagse van Mariëndale op 3 en 4 juni 1967. Op zaterdagavond gaat een groots avondfeest door (in Centrum Licht en Ruimte) en op zondag een familiefeest in Mariëndale zelf. Het mag niet baten op de lange duur: Mariëndale sluit als kamp- en vormingshuis op 1 oktober 1970. De secretariaten verhuizen al vroeger (1965-1966) naar Centrum Licht en Ruimte.
Geïnteresseerd in de historiek van dit gebouw?