Zonnewijzers Kortrijk-Heule: verschil tussen versies

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 1: Regel 1:
De Zonnewijzerwerking is in 1958 gestart als VKSJ-werking voor "zieke en gehandicapte meisjes", vanaf 1960 ook wel 'Zonnewijzersactie" genoemd. In alle bisdommen waren afdelingen actief die elkaar ontmoetten op trefdagen of deelnamen aan de VKSJ-bedevaarten naar Lourdes. De afdeling van [[gemeente:: Kortrijk-Heule]] is de enige nog actieve Zonnewijzerswerking in Vlaanderen. Zij startte in [[van::1958-1959]] voor plus-twaalfjarigen. In 1977 kwam er ook een afdeling voor min-twaalfjarigen bij: de Kleine Zonnewijzers (9 tot 12 jaar). Zij bleven in die groep tot hun volwassen leeftijd. In 1989 pasten ze de naam aan tot Jonge Zonnewijzers of afgekort JOWOZIJ. Daardoor waren er dus eigenlijk twee generatiegroepen. Eigen aan de Zonnewijzers is dat ze geen echte leiding heeft: de leden organiseren activiteiten voor elkaar. De groep heeft groepsnummer [[groepsnummer::7067]] en heet nog steeds [[huidige naam::Zonnewijzers Kortrijk-Heule]].de bewaarplaats van het archief is [[archiefbewaarplaats::onbekend]]
+
De Zonnewijzerwerking is in 1958 gestart als VKSJ-werking voor "zieke en gehandicapte meisjes", vanaf 1960 ook wel 'Zonnewijzersactie" genoemd. In alle bisdommen waren afdelingen actief die elkaar ontmoetten op trefdagen of deelnamen aan de VKSJ-bedevaarten naar Lourdes. De afdeling van [[gemeente:: Kortrijk-Heule]] is de enige nog actieve Zonnewijzerswerking in Vlaanderen. Zij startte in [[van::1958-1959]] voor plus-twaalfjarigen. In 1977 kwam er ook een afdeling voor min-twaalfjarigen bij: de Kleine Zonnewijzers (9 tot 12 jaar). Zij bleven in die groep tot hun volwassen leeftijd. In 1989 pasten ze de naam aan tot Jonge Zonnewijzers of afgekort JOWOZIJ. Daardoor waren er dus eigenlijk twee generatiegroepen. Eigen aan de Zonnewijzers is dat ze geen echte leiding heeft: de leden organiseren activiteiten voor elkaar. De groep heeft groepsnummer [[groepsnummer::7067]] en heet nog steeds [[huidige naam::Zonnewijzers Kortrijk-Heule]].  
  
 
[[Category:groep]]
 
[[Category:groep]]
 
__SHOWFACTBOX__
 
__SHOWFACTBOX__

Huidige versie van 7 jun 2018 om 12:47

De Zonnewijzerwerking is in 1958 gestart als VKSJ-werking voor "zieke en gehandicapte meisjes", vanaf 1960 ook wel 'Zonnewijzersactie" genoemd. In alle bisdommen waren afdelingen actief die elkaar ontmoetten op trefdagen of deelnamen aan de VKSJ-bedevaarten naar Lourdes. De afdeling van Kortrijk-Heule is de enige nog actieve Zonnewijzerswerking in Vlaanderen. Zij startte in 1958-1959 voor plus-twaalfjarigen. In 1977 kwam er ook een afdeling voor min-twaalfjarigen bij: de Kleine Zonnewijzers (9 tot 12 jaar). Zij bleven in die groep tot hun volwassen leeftijd. In 1989 pasten ze de naam aan tot Jonge Zonnewijzers of afgekort JOWOZIJ. Daardoor waren er dus eigenlijk twee generatiegroepen. Eigen aan de Zonnewijzers is dat ze geen echte leiding heeft: de leden organiseren activiteiten voor elkaar. De groep heeft groepsnummer 7067 en heet nog steeds Zonnewijzers Kortrijk-Heule.