Hoogveld: verschil tussen versies

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Historiek)
 
(40 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Hoogveld was een [[kamphuis]] van de [[Hoofdpagina|VKSJ]] in Veldegem. [[Categorie:Kamphuis]]
+
 
 +
==Historiek==
 +
[[ Bestand:Hoogveld veldegem.jpg|thumb]]In 1846-1847 bouwt de Brugse geneesheer '''Antonius Herrebout''' een boerenhuis met schuur en ovenhuis. Ongeveer tien jaar later laat hij tegen de noordzijde ervan een kasteel optrekken.
 +
 
 +
In 1868 wordt het hele domein verkocht aan de adellijke familie '''van Outryve d'Ydewalle'''. Zij laten het kasteel uitbreiden, waardoor het oorspronkelijke boerenhuis verdwijnt.
 +
 
 +
In 1913 wordt alles verkocht aan baron '''van Zuylen van Nyevelt'''. Hij geeft het landgoed een grondige opknapbeurt en laat de tuinen verfraaien met onder meer acht imposante serres.
 +
 
 +
Na de Tweede Wereldoorlog wordt een vijver gegraven.
 +
 
 +
Wanneer de baron sterft, erft zijn achternicht '''Myriam de Potter de ten Broeck''' (weduwe van '''Alain d'Udekem d'Acoz''') het 4,5 ha grote domein met kasteel en bijgebouwen.
 +
 
 +
Zij verkoopt het in 1982 aan '''VKSJ West-Vlaanderen''', die het omvormt tot een vormingscentrum en kamphuis.
 +
 
 +
== Locatie==
 +
Centrum Hoogveld, Hoogveld 4, 8211 Veldegem
 +
 
 +
==Bronnen==
 +
* archief VKSJ-West (KSA-West), verslagen VZW-vergadering en Dioceesploeg
 +
* "Steenrijk & Begeesterd", kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland, Véronique Lambert i.s.m. Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen, 2017
 +
* https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/210075
 +
 
 +
 
 +
__SHOWFACTBOX__

Huidige versie van 30 dec 2017 om 08:51

Historiek

Hoogveld veldegem.jpg
In 1846-1847 bouwt de Brugse geneesheer Antonius Herrebout een boerenhuis met schuur en ovenhuis. Ongeveer tien jaar later laat hij tegen de noordzijde ervan een kasteel optrekken.

In 1868 wordt het hele domein verkocht aan de adellijke familie van Outryve d'Ydewalle. Zij laten het kasteel uitbreiden, waardoor het oorspronkelijke boerenhuis verdwijnt.

In 1913 wordt alles verkocht aan baron van Zuylen van Nyevelt. Hij geeft het landgoed een grondige opknapbeurt en laat de tuinen verfraaien met onder meer acht imposante serres.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt een vijver gegraven.

Wanneer de baron sterft, erft zijn achternicht Myriam de Potter de ten Broeck (weduwe van Alain d'Udekem d'Acoz) het 4,5 ha grote domein met kasteel en bijgebouwen.

Zij verkoopt het in 1982 aan VKSJ West-Vlaanderen, die het omvormt tot een vormingscentrum en kamphuis.

Locatie

Centrum Hoogveld, Hoogveld 4, 8211 Veldegem

Bronnen