Categorie:Kamphuis: verschil tussen versies

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Kroonhove, Oostkamp)
(Kroonhove, Oostkamp)
Regel 28: Regel 28:
 
Eigenlijk was Kroonhove niet zo groot. Yvonne Van Maele organiseerde er één keer 'School voor Katholieke Actie' gedurende 6 weken. Dit was vorming voor leidsters van alle Katholieke Actie-bewegingen, georganiseerd door VJVKA.   
 
Eigenlijk was Kroonhove niet zo groot. Yvonne Van Maele organiseerde er één keer 'School voor Katholieke Actie' gedurende 6 weken. Dit was vorming voor leidsters van alle Katholieke Actie-bewegingen, georganiseerd door VJVKA.   
 
Voor studiedagen moest men meestal uitwijken naar kostscholen (scholen met internaat), wegens gebrek aan plaats in Kroonhove.  
 
Voor studiedagen moest men meestal uitwijken naar kostscholen (scholen met internaat), wegens gebrek aan plaats in Kroonhove.  
Vooral Roodkapjesgroepen gingen er op kamp, omdat zij niet in tenten mochten kamperen. Volgens Miet Haeck konden ouders hun kind zelfs rechtstreeks inschrijven voor een nationaal georganiseerd kamp, voor de prijs van 40 à 50 Bfr (1 euro). Op zo'n kamp werd altijd de wacht gehouden bij een kapelletje voor Onze Lieve Vrouw, de ganse dag door. De dag begon met een vast ritueel: formatie, het hijsen van de vlag, lied zingen en de groet. De kampleidsters waren VKSJ-leden, op een bepaald moment aangevuld met stagiairs van de Sociale Hogeschool. Na twee jaar waren de kampen trouwens erkend door het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Ze gingen door van 1947 tot 1955.
+
Vooral Roodkapjesgroepen gingen er op kamp, omdat zij niet in tenten mochten kamperen. Volgens Miet Haeck konden ouders hun kind zelfs rechtstreeks inschrijven voor een nationaal georganiseerd zomerkamp, voor de prijs van 40 à 50 Bfr (1 euro). De eerste keer zorgde dat voor een overbezetting, maar dat loste men gewoon op zonder kinderen te weigeren. Op zo'n kamp werd altijd de wacht gehouden bij een kapelletje voor Onze Lieve Vrouw, de ganse dag door. De dag begon met een vast ritueel: formatie, het hijsen van de vlag, lied zingen en de groet. De kampleidsters waren VKSJ-leden, op een bepaald moment aangevuld met stagiairs van de Sociale Hogeschool. Na twee jaar waren de kampen trouwens erkend door het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Ze gingen door van 1947 tot 1955.
  
 
Volgens Miet Haeck werd Kroonhove later overgenomen door de Kroonwacht (West-vlaamse Chiromeisjes).
 
Volgens Miet Haeck werd Kroonhove later overgenomen door de Kroonwacht (West-vlaamse Chiromeisjes).

Versie van 19 sep 2017 om 06:52

VKSJ was in de loop der jaren thuis in verschillende kamp- en vormingshuizen. Oorspronkelijk ging het om een kasteel of gebouw dat gehuurd werd, samen met andere bewegingen. Later kon (v)KSJ het domein 'Hoogveld' kopen (in 1982) en 'De Touwladder' (in 2001). Hieronder wat informatie en anekdotes over deze kamp- en vormingshuizen.

Zonnig Huis, Assebroek (Brugge)

HaverloAssebroek 2002 2.jpg

In april 1937 verscheen een oproep voor een vakantiehuis in Zonnige Jeugd, het ledenblad van VKSJ. Men wees op de moeilijke levensomstandigheden, met zoveel vaders zonder werk en kinderen die nood hadden aan ruimte en gezonde lucht... In juli 1937 volgde het blijde bericht: "We zijn erin gelukt voor u zo'n rustoord in te richten, midden een mooi park, in het gesticht Haverloo (dicht bij Brugge), door de Eerwaarde Zusters ten onzen dienste gesteld binst de vakantie."

Inderdaad, het eerste vakantiehuis was gevestigd in het Institut de Sainte Marie d'Haverloo in de Weidestraat te Assebroek, Brugge. Dit was een lagere school (basisschool) voor kinderen uit de Brugse adel en hogere burgerij, geleid door Franse zusters. Tijdens de zomervakantie mocht VKSJ het pensionaat gebruiken, midden een groot parkdomein. Ook VKBJ (Vrouwelijke Katholieke Burger- en Middenstandsjeugd) gebruikte het Zonnig Huis. Er gingen studiedagen en kampen door. Per dekenij mochten er groepen van 30 meisjes drie dagen logeren. Per dag betaalde men 15 Bfr (of 0,375 euro). De inschrijvingen gebeurden via de gewestleiding.

Het Zonnig Huis werd plechtig geopend en ingezegend door Mgr. Lamiroy op 19 augustus 1937. De groepen werden opgeroepen om een steentje te betalen voor het Maria-kapelletje in de tuin. Dit kapelletje wordt gedeeltelijk bekostigd door VKSJ, toen ook wel KSM (Katholieke Studerende Meisjes) genoemd.

Na twee zomers in dit vakantiehuis biedt zich een nieuwe, nog mooiere gelegenheid aan.

Mariënhove, Wakken (Dentergem)

Marienhove Wakken (Medium).jpg

In 1939 kon het VJKVA (Vrouwelijk Jeugdverbond voor Katholieke Actie) terecht in een klein kasteeltje, omringd met een wal, midden een park, voormalig buitengoed van de Hertogen van Bourgondië. In Zonnige Jeugd (ledenblad) wordt het lyrisch omschreven: "...met zijn puikverzorgde slaapkamertjes en gezellige vergaderzalen, met lokkende lanen en grasgroene speelpleinen, met zijn oude historische schandpaal, met zijn énig mooi kapelleke... (...) Daar vinden we de atmosfeer terug van ons Zonnig Huis, met erbij de innige gezelligheid ons gans 'thuis' te voelen."

Mariënhove werd ingewijd door Mgr. Lamiroy op 14 mei 1939. Het betekent "hof van Maria".

Suzanne Waûters, verantwoordelijke voor de Katholieke Actie en dus VJKVA, richtte Mariënhove in, samen met VKSJ en VKBJ. Er gingen studiedagen en kampen door. Een VKSJ-lid kon vooraf sparen om een paar dagen in Mariënhove te verblijven. Yvonne Van Maele (dioceesleidster) en Roberte Verholle (eerste betaalde administratieve kracht van VKSJ West) brachten er veel tijd door. Ook tijdens de oorlog. Ze herinneren zich de kampvuren aan de vijver, of het gesleur met matrassen om te slapen in de keuken en eetzaal, wegens veel te koude kamers...

Op een bepaald moment kon men dit kasteeltje niet meer huren en kwam Kroonhove in de plaats. Het kasteeltje in Wakken bestaat nog steeds.

Kroonhove, Oostkamp

RK 32 Kroonhove2.JPG

In 1946 kwam Yvonne Van Maele het kasteel Kroonhove in Oostkamp op het spoor, eigendom van Rotsart de Hertaing. VKSJ kon het voor 18 jaar huren en inrichten. Antoinette Batsleer hielp het realiseren. De stoffenfabriek van de familie Van Maele leverde de gordijnen, en voor de verdere inrichting kon provinciale proost José Lowie goed schooien! Maar ook hier deden de plaatselijke groepen een duit in het zakje. Zo werd via het tijdschrift 'Roodkapje' een tombola georganiseerd: in elk ledenblad staken twaalf loten die de Roodkapjes moesten verkopen. Ze werden bijna allemaal verkocht.

Eigenlijk was Kroonhove niet zo groot. Yvonne Van Maele organiseerde er één keer 'School voor Katholieke Actie' gedurende 6 weken. Dit was vorming voor leidsters van alle Katholieke Actie-bewegingen, georganiseerd door VJVKA. Voor studiedagen moest men meestal uitwijken naar kostscholen (scholen met internaat), wegens gebrek aan plaats in Kroonhove. Vooral Roodkapjesgroepen gingen er op kamp, omdat zij niet in tenten mochten kamperen. Volgens Miet Haeck konden ouders hun kind zelfs rechtstreeks inschrijven voor een nationaal georganiseerd zomerkamp, voor de prijs van 40 à 50 Bfr (1 euro). De eerste keer zorgde dat voor een overbezetting, maar dat loste men gewoon op zonder kinderen te weigeren. Op zo'n kamp werd altijd de wacht gehouden bij een kapelletje voor Onze Lieve Vrouw, de ganse dag door. De dag begon met een vast ritueel: formatie, het hijsen van de vlag, lied zingen en de groet. De kampleidsters waren VKSJ-leden, op een bepaald moment aangevuld met stagiairs van de Sociale Hogeschool. Na twee jaar waren de kampen trouwens erkend door het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Ze gingen door van 1947 tot 1955.

Volgens Miet Haeck werd Kroonhove later overgenomen door de Kroonwacht (West-vlaamse Chiromeisjes).

overzicht

Deze categorie bevat geen pagina’s of media.