Hoogveld: verschil tussen versies

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Historiek)
 
(17 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Hoogveld is een vormingscentrum en [[kamphuis]] van [[Hoofdpagina|VKSJ]] in [[gemeente::Veldegem]].
 
[[Bestand:HOOGVELD1.jpg|thumb|right|postkaart]]
 
  
 
==Historiek==
 
==Historiek==
(v)KSJ West kocht op 9 juli 1982 het 4.5 ha grote domein met leegstaand kasteel en bijgebouwen van eigenares Myriam de Potter de ten Broeck, weduwe van Alain d’Udekem d’Acoz. Hoogveld was daarvoor eigendom van baron van Zuylen. De aankoop was mogelijk dank zij steun van officiële instanties, kloostercongregaties en schenkers.  
+
[[ Bestand:Hoogveld veldegem.jpg|thumb]]In 1846-1847 bouwt de Brugse geneesheer '''Antonius Herrebout''' een boerenhuis met schuur en ovenhuis. Ongeveer tien jaar later laat hij tegen de noordzijde ervan een kasteel optrekken.
De gebouwen werden verbouwd en ingericht met hulp van talloze vrijwilligers en de Bouworde. Het Simkamp van (v)KSJ-West ging er als eerste initiatief door in december 1982.
 
  
Werkgroep Hoogveld, sinds 1985 vzw Hoogveld, sloot met (v)KSJ West een erfpacht af tot 2032. Deze vzw staat in voor de investeringen en uitbating.
+
In 1868 wordt het hele domein verkocht aan de adellijke familie '''van Outryve d'Ydewalle'''. Zij laten het kasteel uitbreiden, waardoor het oorspronkelijke boerenhuis verdwijnt.
Bezielers van het Hoogveld-project waren en zijn Maryline Benoit (oud-vrijgestelde VKSJ) en Joris Weyts (oud-provinciale proost VKSJ). Sinds 1982 woont Maryline Benoit op het domein als conciërge, samen met haar echtgenoot Jan Verplancke (oud-jonghernieuwerhoofdman van KSA Noordzeegouw).
 
  
Meer info: http://www.hoogveld.be.  
+
In 1913 wordt alles verkocht aan baron '''van Zuylen van Nyevelt'''. Hij geeft het landgoed een grondige opknapbeurt en laat de tuinen verfraaien met onder meer acht imposante serres.
  
 +
Na de Tweede Wereldoorlog wordt een vijver gegraven.
 +
 +
Wanneer de baron sterft, erft zijn achternicht '''Myriam de Potter de ten Broeck''' (weduwe van '''Alain d'Udekem d'Acoz''') het 4,5 ha grote domein met kasteel en bijgebouwen.
 +
 +
Zij verkoopt het in 1982 aan '''VKSJ West-Vlaanderen''', die het omvormt tot een vormingscentrum en kamphuis.
 +
 +
== Locatie==
 +
Centrum Hoogveld, Hoogveld 4, 8211 Veldegem
 +
 +
==Bronnen==
 +
* archief VKSJ-West (KSA-West), verslagen VZW-vergadering en Dioceesploeg
 +
* "Steenrijk & Begeesterd", kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland, Véronique Lambert i.s.m. Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen, 2017
 +
* https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/210075
  
  
[[Categorie:Kamphuis]]
 
 
__SHOWFACTBOX__
 
__SHOWFACTBOX__

Huidige versie van 30 dec 2017 om 07:51

Historiek

Hoogveld veldegem.jpg
In 1846-1847 bouwt de Brugse geneesheer Antonius Herrebout een boerenhuis met schuur en ovenhuis. Ongeveer tien jaar later laat hij tegen de noordzijde ervan een kasteel optrekken.

In 1868 wordt het hele domein verkocht aan de adellijke familie van Outryve d'Ydewalle. Zij laten het kasteel uitbreiden, waardoor het oorspronkelijke boerenhuis verdwijnt.

In 1913 wordt alles verkocht aan baron van Zuylen van Nyevelt. Hij geeft het landgoed een grondige opknapbeurt en laat de tuinen verfraaien met onder meer acht imposante serres.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt een vijver gegraven.

Wanneer de baron sterft, erft zijn achternicht Myriam de Potter de ten Broeck (weduwe van Alain d'Udekem d'Acoz) het 4,5 ha grote domein met kasteel en bijgebouwen.

Zij verkoopt het in 1982 aan VKSJ West-Vlaanderen, die het omvormt tot een vormingscentrum en kamphuis.

Locatie

Centrum Hoogveld, Hoogveld 4, 8211 Veldegem

Bronnen