Marienhove: verschil tussen versies

Uit VKSJ-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Historiek)
 
(12 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[bestand:Mariënheem.jpeg|thumb|right|Kampheem Mariënhove in Wakken.]]
+
==Historiek==
 +
[[Bestand:Kasteel Wakken3 erfgoed.jpg|thumb|left|Kasteel Wakken, foto erfgoed]] [[Bestand:Marienhove Wakken (Medium).jpg|thumb]] De vroegste vermelding, als woning van '''Jan van Oudenaerde''', gaat terug tot circa 1280. Op het einde van de 15e eeuw komt het in handen van '''bastaardzoon Antoon van de Bourgondische hertog Filips de Goede''', die door zijn huwelijk "heer van Wakken" wordt. Vermoedelijk circa 1840 krijgt het kasteel zijn huidig uitzicht. In 1862 verkoopt de nazaat het kasteel en aanpalende eigendommen aan '''baron Joseph Bruno Kervyn de Lettenhove''', die er woont van 1890 tot aan zijn dood in 1934. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter.
  
Marienhove was een kamphuis van de [[VKSJ]] in [[gemeente::Wakken]].  
+
In 1937 wordt de familie '''Dewever''' de volgende (en huidige) eigenaar. Deze stelt het kasteel van 1939 tot 1946 (of 1947?) ter beschikking van het '''V.J.V.K.A. (Vrouwelijk Jeugdverbond voor Katholieke Actie)''' van het bisdom Brugge, voor studiedagen en kampen. Na de oorlog stelt de familie het kasteel ter beschikking als opvangtehuis voor kinderen waarvan de ouders slachtoffer waren van de repressie.  
[[Categorie:Kamphuis]]
 
__SHOWFACTBOX__
 
Mariënhove in
 
==adres==
 
  
Kasteeldreef 9, Dentergem (Wakken), kasteeldomein
+
In 1964 volgt een restauratie en wordt het kasteel ingericht als '''woning en advocatenkantoor'''. Het is een beschermd monument.
  
==periode==
+
==Locatie==
 +
Kasteel Wakken, Kasteeldreef 9, Wakken
  
1939-1946
+
==Bronnen==
 
+
* archief VKSJ-West (KSA-West): nationaal ledentijdschrift Zonnige Jeugd, juli 1939
==historiek==
+
* interviews met Yvonne Van Maele en Roberte Verholle, 2000 en 2001, door Ann Blontrock, Ann D'hiet en Lieve Boone
 
+
* https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/84523
Mariënhove was zeven jaar een kamp- en vormingshuis van het West-Vlaamse [[VJVKA]], bestemd voor kleine groepen van [[VKBJ]]- en VKSJ-meisjes.
 
Mgr. [[Lamiroy]], Henricus wijdde het huis in op 14 mei 1939 in bijzijn van proosten en leidsters van het VJVKA. (Foto in Zonnige Jeugd, juli ’39)
 
 
 
 
 
 
Het kasteel was niet ruim, maar had “puikverzorgde slaapkamertjes, gezellige vergaderzalen, lokkende lanen en grasgroene speelpleinen, met zijn oude historische schandpaal, (…) met zijn énig mooi kapelleke…." (Zonnige Jeugd, juli ’39) “Daar vinden we de atmosfeer terug van ons Zonnig Huis met erbij, de innige gezelligheid ons gans ‘thuis’ te voelen.” (foto’s in Zonnige Jeugd, juli ’39)
 
Omwille van de kou verhuisden matrassen wel eens naar de keuken. Traditioneel werd er ‘s avonds kampvuur gehouden of rond de vijver gezeten.
 
Vooral Suzanne Wauters van VKBJ heeft het heem ingericht, herinnert Roberte Verhelle zich. Zij heeft er zelf regelmatig examens afgenomen tijdens studiedagen of kampen. Yvonne Van Maele herinnert zich dat het er niet zo warm was en alle matrassen wel eens naar de keuken verhuisden. Ook Karel Dubois hield er vormingsdagen met zijn KSA.
 
Rond 1946 verlieten VKBJ en VKSJ het kasteel.
 
 
 
Vandaag is het kasteel een woonhuis en advocatenkantoor.
 
 
 
Mariënhove betekent “hof van Maria”.
 
 
 
==bronnen==
 
KSA- en VKSJ-kamphuizen in West-Vlaanderen, Afkikker, 5, september 2016, p. 6.
 
 
 
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84523
 
 
 
Zonnige Jeugd, juli ’39)
 

Huidige versie van 30 dec 2017 om 08:24

Historiek

Kasteel Wakken, foto erfgoed
Marienhove Wakken (Medium).jpg
De vroegste vermelding, als woning van Jan van Oudenaerde, gaat terug tot circa 1280. Op het einde van de 15e eeuw komt het in handen van bastaardzoon Antoon van de Bourgondische hertog Filips de Goede, die door zijn huwelijk "heer van Wakken" wordt. Vermoedelijk circa 1840 krijgt het kasteel zijn huidig uitzicht. In 1862 verkoopt de nazaat het kasteel en aanpalende eigendommen aan baron Joseph Bruno Kervyn de Lettenhove, die er woont van 1890 tot aan zijn dood in 1934. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter.

In 1937 wordt de familie Dewever de volgende (en huidige) eigenaar. Deze stelt het kasteel van 1939 tot 1946 (of 1947?) ter beschikking van het V.J.V.K.A. (Vrouwelijk Jeugdverbond voor Katholieke Actie) van het bisdom Brugge, voor studiedagen en kampen. Na de oorlog stelt de familie het kasteel ter beschikking als opvangtehuis voor kinderen waarvan de ouders slachtoffer waren van de repressie.

In 1964 volgt een restauratie en wordt het kasteel ingericht als woning en advocatenkantoor. Het is een beschermd monument.

Locatie

Kasteel Wakken, Kasteeldreef 9, Wakken

Bronnen